Categorii
Doi la puterea Noi Proiecte

Comunicat

Pentru organizarea  unei reprezentări multiculturale cu copii în situațiii de risc proiectul Doi la puterea Noi s-a prelungit si se derulează în perioada 21.04.2015- 31.12.2016.

Totodată în cadrul proiectului s-a derulat o poveste adevărată cu final fericit.

Povesti adevarate cu final fericit

In spatele proiectelor finantate prin Programul RO10  „Copii si tineri aflati in situatii de risc si Initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale” (CORAI), finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2009-2014, sunt adevarate lectii de supravietuire, incarcate de emotie si de speranta.

Gratie filmului de prezentare a rezultatelor, disponibil pe website-ul Programului (http://www.granturi-corai.ro), aceste povesti de viata au sansa sa ofere modele de rezolvare pentru unele dintre problemele similare cu care se confrunta alte comunitati. Dimeniunea sociala a Programului este captata folosindu-se stiluri de filmare si montaj realiste, fiind ilustrate principalele categorii de beneficiari si impactul pozitiv al serviciilor furnizate prin proiecte.

Astfel, pe parcursul celor 25 de minute ale filmului, spectatorul este purtat printr-o calatorie prin tara unde face cunostinta, rand pe rand cu tineri, copii si parinti ale caror situatii au fost imbunatatite de proiectele in care au fost implicati, cu educatori, dascali, psihologi, terapeuti care prin munca lor au cunoscut satisfactia de a aduce bucurie celor dezavantajati, dar si cu specialisti si reprezentanti ai autoritatilor locale care au inteles ca este nevoie de eforturi comune in lupta contra saraciei, discriminarii, somajului in randul tinerilor, si ca educatia, singura, sau insotita de alte forme de interventie, este „arma” cea mai eficienta in combaterea acestor fenomene.

Beneficiarii din proiecte, protagonisti

Filmul, realizat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, Operatorul Programului RO10-CORAI, reuseste sa aduca in prim-plan imaginea reala a problemelor cu care se confrunta 6 dintre comunitati, acest lucru fiind posibil datorita protagonistilor, care sunt beneficiari ai proiectelor finantate.

Prima oprire a calatoriei de documentare a rezultatelor Programului are loc la Focsani, Vrancea. Aici, spectatorul va fi introdus in lumea copiilor care, din cauza crizei economice, s-au reintors cu parintii din strainatate in tara, iar acum se afla in proces de reintegrare sociala. De multe ori, reintoarcerea acasa ii face pe cei mici sa cunoasca sentimente de dezradacinare, alienare si chiar depresie, iar cunoasterea precara a limbii romane si diferentele culturale constituie obstacole in plus in tranzitia lor normala la modul de viata si sistemul de educatie din Romania.

De la Focsani, calatoria continua in Bistrita, unde publicul face cunostinta cu universul copiilor cu autism si cerinte educationale speciale si cu eforturile autoritatilor scolare pentru integrarea acestora in invatamantul de masa. Pentru ca acestia sa aiba parte de sanse egale la educatie, prin proiect a fost amenajat un Centru Educational pentru Copii cu Autism si Tulburari de Dezvoltare, au fost formate cadre didactice in utilizarea de metode de predare incluzive si specialisti (consilieri, psihologi, logopezi) in vederea dobandirii de competente de lucru cu copiii diagnosticati cu autism sau tulburari conexe.

Pentru infatisarea modului in care autoritatile combat fenomenul abandonului scolar, atentia se muta in Vaslui. Aici, in comunitati extrem de sarace, cu populatii numeroase de romi, educatia nu reprezinta o prioritate, desi este in multe cazuri singura sansa a copiilor si tinerilor la o viata mai buna. Prin furnizarea de servicii de suport pentru elevi si parintii, cadrele didactice din 81 de scoli din mediul rural contribuie la scaderea absenteismului si a imbunatatirii rezultatelor scolare pentru 1.200 de elevi.

Din Moldova, spectatorul este purtat catre Oltenia, in localitatea Verguleasa, unde autoritatile au fost sprijinite sa transforme o fosta cladire a C.A.P-ului in centru educational de zi, un loc unde copii si tineri romi fara posibilitati materiale sunt ajutati sa isi faca temele si sa isi completeze cunostintele si abilitatile. Investitia in educatia elevilor de etnie roma si a parintilor lor sporeste sansele accesului pe piata muncii pentru tineri si creste gradul de constientizare al importantei educatiei pentru parinti.

Calatoria continua în tinuturile Deltei Dunării, la Tulcea unde, din cauza izolarii si subdezvoltarii economice, asigurarea minimului necesar pentru traiul zilnic este o adevarata victorie pentru multi astfel ca educatia copiilor ajunge sa fie de multe ori neglijata.

Aici, publicul descopera o metodă inovativă de consiliere pentru copiii in situatii de risc, metoda de interventie socială prin teatrul de păpusi care apropie copiii de educatori și faciliteaza comunicarea si învatarea prin joc.

Calatoria de documentare se incheie in centrul tarii, in Harghita, unde autoritatile au fost sprijinite sa combata somajul in randul tinerilor din sistemul de protectie si al tinerilor cu dizabilitati prin metoda angajarii asistate, o adevarata sansa la o viata normala pentru beneficiarii proiectului. Serviciul social de facilitare al accesului la un loc de munca este organizat in 4 centre create in Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Cristuru-Secuiesc si Gheorgheni. Aici, peste 120 de tineri aflati in situatii de risc au urmat cursurile de formare profesionala si au fost sprijiniti in gasirea unui loc de munca adecvat.

La final, pelicula trece in revista cateva din rezultatele generate de Programul RO10-CORAI. Astfel, pana la momentul realizarii documentarului (1 ianuarie 2016), 6.858 copii si 3.507 tineri, printre acestia numarandu-se numeroase persoane de etnie roma, au fost beneficiari directi ai serviciilor si activitatilor derulate in proiectele finantate; 4.969 parinti sau tutori ai unor copii sau tineri la risc au beneficiat de servicii specifice de suport si 3.298 specialisti/ angajati din domeniul social au dobandit noi cunostinte si abilitati. De asemenea, au fost create/reabilitate/amenajate 47 de spatii in vederea gazduirii de servicii pentru copii si tineri aflati in situatii vulnerabile, si 32 de noi retele si 19 planuri de actiune menite sa combata practicile discriminatorii, excluziunea sociala si economica a grupurilor dezavantajate.

Demarat in 2013, Programul a finantat 101 proiecte care desfasoara activitati in peste 300 de localitati, in valoarea de 28 de milioane euro, in scopul imbunatatirii situatiei copiilor si tinerilor aflati in situatii de risc social (cu o atentie speciala acordata populatiei de etnie roma) si dezvoltarii de initiative menite sa reduca inegalitatile si sa combata discriminarea grupurilor vulnerabile la excluziunea sociala si economica.

Derulate de institutii publice si organizatii neguvernamentale, o parte dintre aceste proiecte s-au finalizat, majoritatea acestora, insa, avand ca termen de finalizare sfarsitul anului 2016 – primul trimestru al anului 2017.

Din 11 octombrie a.c., filmul de promovare a rezultatelor Programului RO10-CORAI este disponibil pentru vizionare pe website-ul Programului http://www.granturi-corai.ro si pe contul de Youtube aferent.