În data de 14 decembrie 2016 a avut loc la Casa Avramide evenimentul final al proiectului Doi la puterea Noi, derulat de Asociația Mâini Întinse în parteneriat cu Direcția Generală pentru Asistență și Protecție Socială Tulcea, în perioada aprilie 2015-decembrie 2016.
Când ești implicat direct, zi de zi, în fiecare aspect mărunt al unui proiect, timp de 20 de luni, există posibilitatea să devii atât de „prins”, să te adâncești atât de mult încât să vrei să faci lumină, încât nu mai reușești să vezi razele pe care le răspândești.
În fiecare dimineață îți pui hainele de lucru și, cu dalta într-o mână și pensula în cealaltă, cioplești, șlefuiești, nivelezi, în speranța că efortul tău nu este de prisos.
Și muncești fără oprire pentru că ai un țel, știi încotro te îndrepți și unde vrei să ajungi: să îmbunătățești calitatea serviciilor sociale prin stimularea cooperării și un program inovativ de incluziune socială în zona de Sud Est și Nord Est .
Te descoperi în fiecare clipă înconjurat de oameni dispuși să sacrifice pentru ca într-o zi să schimbe lumea. Unde-s doi puterea crește. Unde-i o întreagă echipă se făuresc minuni. Și rezultatele au fost uimitoare!
Instruirea celor 60 de specialiști în servicii sociale în aplicarea metodei teatrului de păpuși a fost ca o piatră aruncată în mijlocul lacului. A produs valuri. A adus schimbare la niveluri pe care nici măcar nu ni le-am imaginat. Undele încă se propagă, atât în mediul virtual, prin rețeaua creată, cât și în plan personal.
Perindarea rezultatelor în formă de poze, prin fața ochilor celor prezenți a reaprins entuziasmul, a redat speranța că atât timp cât există voință și colaborare, se pot face lucruri mărețe.
Rezultatele proiectului au fost prezentate înaintea tuturor celor invitați:
- Un Studiu de Impact privind activitățile de socializare derulate de Asociația Mâini Întinse și modul în care aceste servicii au fost percepute de beneficiari și de comunitate în general
- 80 Reprezentanți ai autorităţilor locale, judeţene şi 75 reprezentanți ai entităţilor aparţinând sectorului privat – societăţii civile au dobândit cunoştinţe noi şi specifice în ceea ce priveşte egalitatea de şanse, discriminare, înţelegerea interculturală, respect pentru diversitate prin:
- 4 evenimente în campania de informare şi conştientizare Sud Estul și Nord Estul României
- Piatra Neamț – Noiembrie 2015
- Tulcea – Ianuarie 2016
- Brăila – Februarie 2016
- Buzău – Aprilie 2016
- 4 evenimente regionale
- Iași – Noiembrie 2015
- Bacău – Februarie 2016
- Galați – Februarie 2016
- Constanța – Iunie 2016
- 4 evenimente în campania de informare şi conştientizare Sud Estul și Nord Estul României
- Un ghid în format electronic al unei metode-non formale de teatru social de păpuși – Ghidul Doi la puterea Noi –
- 150 de instrumente lucru: păpuși marionete distribuite
- 1 Rețea de suport în vederea promovării programelor de incluziune socială prin metode inovative de socializare și petrecere a timpului liber și acordării de sprijin copiilor în situație de risc din Delta Dunării – iulie 2015
- 1 Rețea de colaborare, schimb de experiență şi bune practici menită să combată practicile discriminatorii, excluziunea socială şi economică a grupurilor dezavantajate, inițiate în comun de reprezentanți ai sectorului public, împreună cu actori aparținând societății civile și sectorului privat ce aplică cunoștințe și abilități specifice în metoda teatrului de păpuși din zona de Sud Est și Nord Est a României- august 2016
- Implementarea unui Model de incluziune socială în cadrul Asociației Raza Soarelui-SunLight din Delta Dunării, servicii sociale, tip Centru de Zi, pentru 10 copii în situații de risc din Dunavățu de Jos, Dunavățu de Sus comuna Murighiol în incinta Centrului Raza Soarelui
- Acreditarea Asociației Raza Soarelui-SunLight ca furnizor de servicii sociale
- 1 excursie tematică la Constanta
- 2 tabere interculturale în vacanța de vară pentru
- 22 de copii beneficiari din Dunăvățu de Jos și Tulcea în iulie 2016
- 20 de copii beneficiari din Isaccea în august 2016 la Casa Valentin Cataloi, Comuna Frecăței, Jud. Tulcea.
- Dezvoltarea de cunoștințe și abilități specifice în metoda teatrului de păpuși social în cadrul unor ateliere participative de formare pentru specialiștii din serviciile sociale prin participarea la un
- Curs de formare
- Constanța – Iunie 2016 – 28 de specialiști participanți.
- Iași Septembrie 2016 pentru 32 specialiști din DGASPC Iași și Penitenciarul Iași
- Dintre care 5 de etnie romă un standard de educație non formală comparabil cu cel european.
- 1 Workshop ”Dezvoltarea de cunoștințe și abilități non formale specifice pentru specialiștii din serviciile sociale” creditat de Colegiul Național al Asistenților Sociali susținut în Tulcea noiembrie 2016
- 48 de ateliere non-formale folosind metoda teatrului de păpuși sesiuni de teatru social cu păpușile marionete pentru copii în situație de risc din Delta Dunării pentru îmbunătățirea abilităților sociale
- 70 de copii în situație de risc din care 25 rromi din comunitatea tulceană în cadrul a Programul Eu și cei din jurul meu a fost gândit să reprezinte un program educativ care să îndrume pas cu pas copii în situații de risc într-o manieră facilă, dar eficientă
- 70 părinţi ai copiilor în situaţii de risc, dintre care 25 romi au primit servicii specifice de suport
- 2 metodologii realizate și aplicate ce conțin măsuri anti-discriminatorii, valori şi practici incluzive
- 2 reprezentații multiculturale punere valoare și în scenă a abilitățile nou dobândite prin proiect
- Medgidia – 03.12.16 În căutarea fericirii
- Tulcea – 14.12.16 Împreună la colind
Ne-am bucurat să auzim impactul resimțit de Partenerul nostru de proiect, DAPS, prin reprezentatul ei, doamna director Ștefana Zibileanu, care încă este impresionată de semnificațiile devenite reale ale titlului si activităților proiectului “Doi la puterea Noi”. Colegii din asistența socială, din mediul public, au resimțit o înviorare, o încurajare, o motivare, o colaborare înspre lucruri noi, mai bune, în sfera serviciilor prestate către beneficiari. Ne-au urat să continuăm să fim o inspirație și un motor cu rol catalizator în județul Tulcea dar și în întreaga Regiune de Nord Est și Sud Est.
De asemenea s-a creat un moment special atunci când domnul Dinu Nicu, președintele Asociației Raza Soarelui – SunLight Dunavăț, s-a referit la schimbările majore produse în ritmul de lucru, nivelul prestației și instrumentele făcute disponibile pentru ONG-ul pe care îl conduce și impactul în beneficiarii copii din Dunavațu de Jos si Murighiol. Asociația Raza Soarelui este încă un furnizor de servicii sociale ce se aliniază la standardele de calitate, alături de alți furnizori de servicii sociale private si publici.
Doamna Director Alis Szuchanszki, a Școlii Profesionale “Danubius“ a felicitat determinarea, consecvența și seriozitatea cu care Asociația Mâini Întinse a ajutat grupul de copii de etnie romă sa se integreze și să învețe un set de abilități de viață care le vor oferi un viitor mai bun.
Întâlnirea, cu caracter cald si prietenos, în prag de Sărbători, s-a finalizat cu o reprezentație multiculturală excepțională a elevilor romi de la Școala Profesionala Danubius, care au interpretat sceneta de Crăciun “Împreună la colind”, ce s-a încheiat în aplauzele și lacrimile tuturor, lăsând în urmă aromă colindelor ce se adaugă la trendul general al acestor zile de Sărbători.
Fără ajutorul oferit prin Apelul COERENT al Programului RO10, finanțat prin Mecanismul Financiar al Granturilor SEE 2009-2014 si datorita posibilității extinderii acestuia de la forma inițială la varianta PLUS a programului Doi la puterea Noi – nu am fi putut duce acest proiect atât de departe, atât în dinamica lui cât și în plan socio-geografic.
Valoarea totală a proiectului a fost de 871.467,88 lei, din care, 784.302,70 lei, 90%, finanțare prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, iar 87.165,18 lei, 10%, a fost asigurat de Asociația Mâini Întinse.
Am prins aripi și suntem gata să lăsăm creativitatea, energia, experiența, partenerii câștigați de-a lungul proiectului, să ne inspire la noi călătorii și realizări.