Categorii
PauzaScurtă este Aproape de Tine

Final de proiect

Proiectul „PauzaScurtă este Aproape de Tine”, finanțat de Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Tulcea, conform Legii 350/2005 se apropie de final, dar nu și activitățile din Centrul PauzeScurte.

Luni, 23 Octombrie 2017, părinții copiilor înscriși la Centrul PauzeScurte s-au bucurat din plin de o pauză. Un timp răcoritor și odihnitor pentru suflte, minte, trup, în compania psihologilor și formatorilor ce le-au dat ocazia să mai “răsufle ușurați” după atâta efort de zi de zi pentru mai binele copiilor lor.

Atunci când știi că ai în program un timp de odihnă….parcă trudești mai cu spor. Și când vine odihna….părinții se pot bucura de ea. Un timp bine structurat (căci și odihna are nevoie de o structură) s-au depănat întâmplări din viața de zi cu zi a copiilor cu dizabilități, s-a măsurat progresul vizibil din comportamentul acestora, atât în mediul familiei cât și în mediul școlar sau public.

A fost conștientizat (printr-un exercițiu inedit) că copiii, chiar dacă nu verbalizează întotdeauna trăirile lor, poartă amprenta tratamentelor ce li se aplică, fapt de care ținem cont în îngrijirea și sprijinul, protecția și planificarea dezvoltării acestora.

Ne-am jucat cu ideea că copiii noștri nu fac “recuperare” ci “dezvoltare” deoarece recuperarea preasupune ceva pierdut ori mulți din acești copii tind către ceva ce nu au avut niciodată, se dezvoltă către limite cerute de un anumit standard și percepute de noi ca ținte de atins. Nu au pierdut, ca să recupereze, ci….au de descoperit, de dezvoltat, de îmbunătățit.

Părinții au fost încurajați de ideea că normalitatea diferă de la persoană la persoană în contextul fiecărei persoane în plan fizic, emoțional, intelectual, social, spiritual și că, noi împreună putem contribui la dezvoltarea lor pe toate planurile.

S-a inițiat o discuție (ce va trebui reluată datorită importanței acesteia și a timpului necesar de alocat) legată de proporțiile normale dintre viața personală, viața de servici și viața de familie, în care noi, ca părinți trebuie să găsim echilibrul ce duce la eficiență și performanță pe termen lung atât pentru noi cât și pentru a fi de folos copiilor noștri cu nevoi speciale.

A fost accentuat beneficiile unei alimentații sănătoase și adecvată necesităților organismului copiilor ca o cheia spre o  creștere și dezvoltare armonioase somatice, dar și psihice, emoționale și afective.

Nu am mai fi plecat dar copiii ne-au întrerupt din emoțiile discuțiilor cu voioșia cu care ne-au îmbrățișat la sfârșitul terapiilor dinCentrul PauzeScurte.

Munca continuă dar  așteptăm o nouă PauzăScurtă să ne încărcăm bateriile.