Categorii
Doi la puterea Noi

Păpușile care deschid ușile

Un nou drum pe care l-au făcut păpușile marionete, aduce noi oportunități și deschide noi uși de comunicare pe calea reintegrării și resocializării.

La Iași, Doi la puterea Noi cu munca unei întregi echipe ca inițiativă regională, în septembrie, a scris o noua filă în vederea reducerii inegalităților sociale și pentru promovarea incluziunii sociale.

Oameni și păpuși, idei și domenii de activitate, suflete și beneficiari, inovație și beneficii s-au pus față în față pentru a găsi noi soluții personalizate și viabile într-o atmosferă profesională aromată cu frânturi de povești de viață. Activitățile de formare au îmbinat prezentarea aspectelor teoretice cu cele practice, existând un  schimb de experiență între specialiștii serviciilor sociale din DGASPC Iași, Penitenciarul Iași și Asociația Mâini Întinse din Tulcea.

Păpușa, elementul principal al metodei non formale prezentate, a surprins trăsături de caracter ale participanților, evocând trăiri, tablouri imaginare, posibilități de coordonare, toate fiind extensii ale specialiștilor serviciilor sociale  din cadrul DGASPC și Penitenciarul Iași.

Aceștia s-au lăsat ghidați de echipa proiectului Doi la puterea Noi, în tărâmul magic, de fiecare dată altul, pe care îl poate deschide o păpușă  de tip marionetă.

Programul a fost gândit astfel încât participanții să fie introduși treptat în lumea minunată a păpușilor marionete, ridicând cortina și dezvăluind misterele din spatele scenei.

Participanții au apreciat activitățile non-formale, implicându-se cu entuziasm. Atmosfera a fost una relaxantă, facilitând transferul de informații. Specialiștii, beneficiari ai cursului de formare, au plecat echipați cu o nouă metodă de socializare și motivați să o utilizeze în domeniile lor de acțiune din serviciile sociale. Două scenete cu caracter demonstrativ au făcut întregul material să capete viață. Coloana sonoră a scenetelor a fost pusă la dispoziția participanților pentru a putea pleca acasă cu un instrument de lucru, de exercițiu, complet.

Cei 25 de participanți au elaborat, pe grupe, materiale care au ilustrat aspectul practic al noțiunilor prezentate, au ilustrat domeniile de acțiune unde se poate interveni cu metoda non formală de teatru de păpuși punând în discuție şi insistând asupra rolului important al metodelor non formale în lucrul cu beneficiarii serviciilor sociale. Cursanții au fost interesați de temele dezbătute, au participat activ la activitatea pe grupe de lucru sau individuală. Fiecare atelier de lucru a inclus:

  • O prezentare a temei atelierului de lucru
  • Activități practice centrate pe participanți

Pentru verificarea gradului de însușire a noțiunilor teoretice și practice s-au prezentat ateliere de confecționare de păpuși și, în final, împărțiți pe echipe, participanții au elaborat un scenariu propriu și au prezentat, folosind păpușile, propria lor scenetă.

Aplauzele colegilor au încununat efortul și au domolit emoțiile specialiștilor ce au mânuit în public pentru prima dată o păpușă, o situație reală de viață.

Participanții specialiști din cadrul Penitenciarului Iași au solicitat organizarea unui curs de instruire și realizarea unui parteneriat local cu Penitenciarul în vederea formării unei echipe ce va prezenta metoda teatrului de păpuși în Penitenciar și pentru a forma o echipă de teatru de păpuși.

Atelierul de formare şi-a atins scopul: au fost reactualizate şi completate cunoștințele participanților implicați în domeniul incluziunii sociale. Chestionarele de evaluare completate de participanți indică un nivel înalt de satisfacție față de desfășurarea sesiunilor şi îndeplinirea obiectivelor menționate.