Proiectul ”Actorii viitorului în dialog cu nemuritorii culturii românești” este un proiect de tineret în domeniul educației culturale. Proiectul, inițiat de Asociația Mâini Întinse având ca parteneri Colegiul Dobrogean Spiru Haret și Liceul Teoretic Grigore Moisil, se desfășoară în contextul finanțării de către Direcția Județeană de Sport și Tineret în urma concursului de proiecte locale în Tulcea.
Joi, 5 octombrie 2017, de Ziua Educației, a avut loc prima sesiune creativă la Colegiul Dobrogean Spiru Haret, unde au participat aprox. 120 de elevi coordonați de profesorii Mihaela Udrea, Ana Pave, Mihaela Condrat și Vasile Moise. În cadrul întâlnirii tinerii au luat contact cu personalități culturale într-un mod non formal: o suita de activități menite să stimuleze participanții la dialog, la participare, la competiție, la inovație în compania și sub îndrumarea organizatorilor. Protagoniștii selectați ca “nemuritori ai culturii românești” au fost aduși în scenă prin intermediul a patru păpuși marionete, personalizate cu accesoriile specifice după cum urmează: George Enescu – vioara, Petrache Poenaru – stiloul, Alexandru Ciucurencu – pensula, Ecaterina Teodoroiu – medalia militară.
Considerăm că scopul întregului demers a fost atins prin participarea activă și inspirativă a elevilor în cadrul întâlnirii. Am pătruns în zorii unui nou curent artistic licean întrezărind figuri ce vor purta cu ele inițiativa, arta, frumosul, cultura, într-o viitoare producție teatrală prin mânuirea păpușilor ce așteaptă să capete glas, chip, nume, semnificație și ce vor da, astfel, speranță oricărui păpușar, membru al echipei de teatru.
Mesajul frumosului, tinerescului, noului, proaspătului va fi transmis de către noua echipă de elevi din cadrul liceului ce vor învăța să mânuiască păpușa, să îi dea viață și să o aducă printre noi.
Asociația Mâini Întinse, având experiența trecută a proiectelor europene de succes în implementarea mânuirii păpușilor, va forma echipele de voluntari și se va asigura că aceștia vor…străluci. (Vă invităm să urmăriți progresul proiectului atât pe pagina de socializare cât și în alte medii tulcene.)