Cei 20 de copii beneficiari ai serviciului social licențiat PauzeScurte (serviciu ce funcționează săptămânal la Centrul PauzeScurte din Tulcea, str. Balizei nr 54 al Asociației Mâini întinse) reacționează pozitiv la metodele folosite în cadrul atelierelor, devin receptivi din punct de vedere cognitiv, senzitiv și relațional. Metodele folosite abordează diversele aspecte ale personalității copiilor prin mijloace artistice, de socializare, stimulare poli senzorială, activități ludice și de dezvoltare de limbaj, al căror scop este acela de a descoperi potențialul personal iar copiii să-l folosească pentru dezvoltarea personală.Se folosește exprimarea personală, pentru comunicarea trăirilor, pentru o explorare a interiorului în scopul creșterii și armonizării ființei, atât cu sine cât și cu cei cei din jur.
În încercarea de a extinde paleta de servicii oferite în cadrul serviciului social PauzeScurte, derulat prin proiectul Pasul face diferența, pentru părinții și tutorii copiilor beneficiari ai sesiunilor de terapii, s-a făcut propunerea de a crea un timp special de discuții tematice între părinți și echipa de la Centrul PauzeScurte.
S-a stabilit ca timp de aproximativ 45-60 de minute în fiecare luni începând cu ora 17.00 – să aibă loc un timp de educare în ateliere participative teoretice a părinților cu privire la problemele comportamentale ale copiilor cu dizabilități numit “Timp de suflet”. După ce copiii beneficiari își încep sesiunile de terapie și după ce însoțitorii acestora se relaxează și socializează între ei, eventual mai rezolvă alte chestiuni personale, părinții sau tutorii legali se organizează într-un grup de discuție.
S-a propus abordarea acelor chestiuni ce țin de caracter, temperament, experiențe practice în educația copiilor și în relațiile de familie, cu specificul că discuțiile vor avea o tematică solicitată de membrii grupului și moderată de specialiștii echipei Centrului PauzeScurte.
Încă de la începutul sesiunilor de “Timp de suflet” s-a remarcat o deschidere la discuții, la întrebări, la a face observații constructive cu privire la experiențele celorlalți, lucru care produce încurajare și speranță.
Se discută pe teme de genul “Cum ne manifestăm dragostea și care sunt efectele pentru familie” sau “Cum să îmi exersez blândețea atunci când se adună în mine frustrare”.
În urma disponibilității de a oferi “Timp de suflet” în ateliere participative unii din părinți încep să aibă idei despre cum ar putea să se dezvolte personal atât înspre ei înșiși cât și în sfera relațiilor pe care le au cu cei din jur, deci un Pas face diferența.
Pentru a se realiza o sinergie în relațiile din cadrul grupului, dar și pentru a oferi fiecăruia dintre părinți să își aducă aportul prin valorile, experiența, potențialul personal, la realizarea unor proiecte în interes comun, se planifica o activitate de voluntariat a acestora în colaborare și sub coordonarea echipei Centrului PauzeScurte, de a realiza o Alee terapeutică pentru copii și adulți, în cadrul Centrului PauzeScurte, în spaletele clădirii principale, la locul de joacă numit “Leagăne”. Din material disponibile și altele ce urmează a fi achiziționate, se va construe un traseu “terapeutic” pe care copiii și adulții îl vor putea parcurge pe jos, desculți împreună pentru experimentarea diferitelor tipuri de texturi sub formă de pavaj, dar și pentru facilitarea dezvoltării motricității și a mersului în condiții cu un oarecare grad de dificultate. Parcurgerea acestui traseu în miniatură de către copii și adulți împreună va contribui la creșterea încrederii în sine și la dezvoltarea relaționării între beneficiari, într-un cadru natural, protejat, supravegheat și având alături o echipă ce urmărește dezvoltarea în mai multe planuri a beneficiarilor Centrului PauzeScurte.