Asociația Mâini Întinse s-a numărat printre ONG-urile care prin suportul oferit de apelul COERENT din Programul RO10, cu finanțare din Mecanismul Financiar al SEE 2009-2014 și prin oportunitatea continuării proiectului Doi la puterea Noi în varianta PLUS până în 31 decembrie 2016, a implementat un program inovativ de incluziune socială pentru copii aflați în situație de risc ca o măsură a discriminării în zona de Sud-Est și Nord-Est a României.
Ca răspuns la nevoile sociale actuale au fost dinamizate performanțele a 74 de furnizori publici de servicii sociale și 58 furnizori de servicii sociale privați din județele Tulcea, Constanța, Bacău, Galați, Brăila, Iași, Piatra Neamț, Buzău prin includerea în paleta de servicii sociale de socializare: metoda teatrului de păpuși în vederea incluziunii sociale sporirii impactului serviciilor sociale prin implementarea unei metode inedite.
Prin proiectul Doi la puterea Noi, Asociația Mâini Întinse s-a implicat în dezvoltarea unei rețele de lucru locale pentru 70 copii aflați în situații de risc din Delta Dunării în vederea implementării unui program de incluziune socială și găsirea de solutii pentru probleme educaționale si sociale, oferind sprijin celor care au nevoie.
Unul din obiectivele proiectului a fost inițierea și asistarea unei organizații nonguvernamentale din Delta Dunării, Asociația Raza Soarelui SunLight în procesul de acreditare și aplicarea serviciului social de socializare prin metoda teatrului de păpuși. Acest ONG nu a avut un serviciu social în trecut și, prin suportul Asociației Mâini Întinse prin echipa de proiect Doi la puterea Noi, în cadrul apelului COERENT din Programul RO10, cu finanțare din Mecanismul Financiar al SEE 2009-2014 în varianta extinsă PLUS până în 31 decembrie 2016, a putut experimenta cu un prim grup de copii furnizarea de servicii sociale către beneficiari din cel mai îndepărtat sat către inima Deltei Dunării, folosindu-se de metoda teatrului de păpuși.
Activitățile educativ-recreative s-au desfășurat în incinta Centrului Raza Soarelui din Dunăvățu de Jos, comuna Murighiol unde copiii beneficiari de pe raza Comunei Murighiol (Dunavățu de Jos, Dunavățu de Sus și Murighiol) au învățat să respecte si să asimileze principiile de bază ale societății, cum ar fi compasiunea, toleranța, nediscriminarea si empatia și au beneficiat de activități de îngrijire și educare pe timpul zilei.
Activitățile Doi la puterea Noi PLUS au avut menirea de a îmbunătăți calitativ procesul de derulare a serviciilor sociale de socializare contribuind prin aceasta la crearea unei forțe de muncă viitoare bine calificată, competentă şi productivă, ca o măsură de combatere a discriminării. Atingerea acestui obiectiv a implicat elaborarea şi implementarea a 48 de ateliere.
Prin intermediul păpușilor marionete au fost echipați 70 de copii în situație de risc din care 25 romi cu o metodă de învățare și dezvoltare a unei serii întregi de aptitudini. Comunicarea prin păpuși marionete a dezvoltat propria personalitate și a dat curaj de exprimare a ideilor, sentimentelor și totodată i-a ajutat să-și învingă teama sau frustrările. Coeziunea creată prin intermediul celor 48 de ateliere și a tematicilor abordate a previzionat dezvoltarea unei generații în care membrii comunității, deși diferiți ca etnie sau proveniență socială, nu fac abuz de aceste diferențe ci le folosesc în scopul de a înfrumuseța și fluidiza comunicarea dintre membrii ei. Prin proiect cei 70 de copii în situație de risc din care 25 romii si-au dezvoltat abilități de exprimare a propriilor sentimente, a identității, obiceiurilor, moștenirii culturale, punându-li-se în valoare creativitatea și inovația, elemente personale ce vor fi perfecționate prin participarea la activități interculturale.
Au fost realizate și aplicate 2 metodologii ce conțin măsuri anti-discriminatorii, valori şi practici incluzive,
În cadrul a 2 ateliere participative la Constanța și Iași profesioniștii serviciilor sociale au fost pregătiți pentru implicarea în domeniul incluziunii sociale folosind metoda teatrului de păpuși marionete.
S-a asigurat pentru 60 de specialiști, dintre care 5 de etnie romă un standard de educație non formală comparabil cu cel european. Formarea specialiștilor, a capacității de a comunica eficient în situații reale folosind metoda non formală a teatrului de păpuși, a asigurat orientări în raport cu aspirațiile şi aptitudinile beneficiarilor.
Inițiativa culturală propusă în cadrul atelierelor și reprezentație multiculturală vine în sprijinul comunității dobrogene contribuind la sinergia dintre moștenirea culturală și conștientizarea diversității și deschiderea spre relații pozitive cu persoane ce au apartenență etnoculturală diferită. Coloritul exprimărilor pe temele abordate în cadrul atelierelor vor constitui fondul de lucru pentru o creație multiculturală ce se va exprima cu ajutorul copiilor și prin intermediul păpușilor marionete.
Pentru evenimentul final din decembrie 2016, copiii pregătesc o reprezentație multiculturală în care ei vor pune în valoare și în scenă atât abilitățile nou dobândite prin proiectul Doi la Puterea Noi PLUS cât și diversitatea valorilor ce le aduc cu ei copiii români împreună cu copiii romi.