Categorii
ACTori PROMOtori de schimbări

Se învârt roțile…

În cadrul proiectului ACTori PROMOtori de schimbări, cele 3 ateliere adresate elevilor din județele Tulcea și Brăila, au scos la iveală imaginația, energia și capacitatea de coordonare a elevilor liceeni.

Parteneriatul dintre Colegiul Dobrogean Spiru Haret și cei doi promotori ai proiectului: Asociația Mâini Întinse din Tulcea și Asociația Metanoia din Brăila a pus în mișcare elevii din diverse licee din cele două județe pentru a exersa capacitatea de implicare în domeniul acțiunilor civice, sociale și de mediu, în pofida contextului potrivnic determinat de limitele pandemiei.

Cele 3 ateliere: Comunități nu doar localități, Echitate nu doar vecinătate, Îngrijim nu doar privim, au oferit o lejeritate fiecărui participant de a descoperi pe ce profil de acțiune își proiectează implicarea împreună cu câțiva alți colegi, organizați în echipe.

Printre acțiunile desfășurate de elevii instruiți prin proiect, având ca beneficiari direcți Centre de zi din Tulcea și Brăila, beneficiari indirecți comunitățile urbane, amintim: acțiuni de ecologizare, recuperare animale abandonate și referirea acestora către organizații specializate în îngrijirea acestora, oferirea de hrană animalelor de pe stradă,  plantare de copaci ornamentali în parcuri și curțile unor edificii sociale, activități educaționale, organizare de programe de exemplificare a mânuirii unui instrument muzical, strângere de frunze, sădire de flori de sezon, strângere de fonduri pentru a achiziționa pachete cu alimente pentru persoane vârstnice sau și afectate de COVID.

Atât pe parcursul prezentărilor seminariilor din proiect, cât și în cadrul intervențiilor comunitare, elevii au dat dovadă de un spirit binevoitor și plin de voie bună, amplificat de lucrul în echipă și de oportunitățile create prin parteneriatul celor doi promotori ai proiectului.

„Roțile” mecanismului schimbării s-au pus în mișcare pentru acești tineri și sperăm să continue să producă schimbare atât în propriile vieți câț și în imediata lor sferă de influență.

Colegii acestor elevi au descoperit că pot lua exemplu și se organizează, în spiritul sărbătorilor ce se apropie, pentru noi și noi acțiuni în zona socialului, civicului și mediului.

Integrarea părții teoretice în viața acestor tineri prin acțiuni practice, vizibile, va produce noi schimbări în caracterul viitorilor formatori de opinie cu drept de vot și cu dorințp de schimbare.

Succesul lor este și al nostru!

Expoziție digitală